#inhighESTIEM Marko Balinović

 

Zdravo svima. Zovem se Marko Balinović i do pre par godina sedeo sam u istim klupama kao i vi.

Inženjerski menadžment sam upoznao preko jednog ESTIEM-era pod imenom Nenad Ilić(Estiem dinosaurusima poznat kao Buda 🙂 ) koji me je savetovao da upišem ovaj smer, tako da sam već na početku studija bio upoznat sa organizacijom ESTIEM i njenim benefitima. Naravno, nisam ni sekund razmišljao da li treba da se učlanim i dam sve od sebe za organizaciju, a samim tim i za sebe. Svih 5 godina studija pratile su razne ESTIEM aktivnosti koje su me učinile boljim čovekom nego što bih bio da nisam ušao u ESTEM tim.

U ovom momentu, sigurno se pitate gde me je to dovelo? Pre nego što ću završiti master studije počeo sam da radim u kompaniji Energosoft. Profesiju mi zovu SAP konsultant, a konkretno sam sertifikovan za modul finansijskog računovodstva. Ono što krasi ovo zanimanje je višestranost, potreba za upoznavanjem i poznavanjem poslovnih procesa, sagledavanje šire slike, konstruktivna komunikacija sa korisnicima (iz „biznisa“), vođenje projekata, aktivno rešavanje problema i naravno soft-skilovi vezani za podešavanje, održavanje i razvoj SAP ERP sistema. Trenutno radim u kompaniji NELT Co, kao interni konsultant za finansijski modul (FI), gde radim implementacije, održavanja i razvoj SAP ERP rešenja na nivou Nelt Grupe. Pored toga sam delom i u SD (prodaja), CO (finansijska analiza – Kontroling) i ABAP (programiranje) modulu. I verujte, vrlo je zanimljivo. 🙂

 

Već u drugoj godini fakulteta sam se aktivno uključio u aktivnosti ESTIEM organizacije, počevši sa lokalnim takmičenjima u disciplinama Case study i debata. Radeći sa mentorima, profesorima Mladenom Radišićem i Dušanom Dobromirovim, razvijao sam i usavršavao svoje veštine. Studija slučaja mi je pomogla da budem bolji u timskom radu, analizi, modeliranju rešenja, donošenju odluka, prezentacionim veštinama. Debatom sam usavršio krtičko razmišljanje, argumentovanje, aktivno slušanje, koncipiranje i držanje govora kojima upravljam u svim aspektima.

Takmičio sam se na raznim takmičenjima, najbitija su mi bila studije slučaja na Challenge-ima, TIMES polufinalima u Turskoj i Švedskoj i debate na menadžerijadama.

Organizacione i liderske veštine sam gradio kroz organizovanje događaja kao što su FTN Challenge i Europe 3D Vojvodina, kao i predsedavanje lokalnom grupom (jedan mandat ali vredan 🙂 ).

Takođe sam uvek koristio priliku da putujem i upoznajem kolege širom Evrope sa kojima se i dan danas družim kad god se prilika ukaže.

Ove aktivnosti u okviru ESTIEM organizacije su mi donele lično usavršavanje, nagrade i iskustva koje su mi ojačale CV, vredne prijatelje, nezaboravne momente, i pomogle mi da krenem snažnim koracima u praksu još dok sam studirao. Dakle, da budem bolji čovek nego što bih bio da nisam iskoristio priliku da budem deo ESTIEM porodice, što i vama toplo preporučujem

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *