In high ESTIEM: Branko Vukovac

Ćaos, moje ime je Branko Vukovac i ESTIEM alumni član sam od 2015. i trenutno sam zaposlen u kompaniji Infostud (verujem da ste makar čuli za sajtove Poslovi infostud, Polovni automobili, Prijemni infostud itd) u sektoru ljudskih resursa (HR). U okviru svog posla bavim se strateškim HRom, regrutacijom i selekcijom, obukama i razvojem zaposlenih, koučingom sa menadžmentom, različitim analizama i drugim projektima koje radimo.

Osnovne i master studije sam završio na odseku Inženjerski menadžment, a kasnije odabrao smer Menadžment ljudskih resursa. Da se ne lažemo, odabrati profesiju kao što su ljudski resursi i računati na to da ćeš naći posao u struci je realno koliko i Snežana i sedam patuljaka. Ne bih nikoga da obeshrabrim, ali realnost je takva – mali broj pozicija za HR, a konkurencija kandidata velika (psiholozi, sociolozi, andragozi, HR menadžeri i svako ko misli da može da radi taj posao). Tada je pametno iskoristiti strategiju – Kako da se izdvojim od većine? Moja strategija je počela stavom “Karijera počinje da se gradi još u studentskoj klupi” i tako sam se priključio ESTIEMu kao član finansijskog tima, a kasnije postao i Potpredsednik za korporativne odnose i finansije gde sam direktno radio sa kompanijama po pitanju podrške realizaciji naših projekata. Tu priča ne staje…veštine koje sam stekao u ESTIEMu su mi bile aduti za dobijanje studentskih praksi u tri kompanije, a jedna od njih je NIS Gazprom Neft. I tako su se iskustva nizala, veštine gradile, a u toku mastera i prvo zaposlenje.

Poenta: Karijera vam neće pasti sa neba (ako niste programer), potrebno je da je uzmete u svoje ruke i da je gradite još na fakultetu. Sada kada sam u ulozi nekoga ko vodi intervjue za posao, primećujem da sa kandidatima koji su radili neke projekte i bili angažovani u studentskim organizacijama i praksama, pričam na potpuno drugačiji način. Možemo da pričamo o konkretnim projektima, načinima rada i veštinama koje su koristili (razvili).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *