In high ESTIEM: Aleksandar Nedeljković

Zdravo svima, moje ime je Aleksandar Nedeljkovic, a za ESTIEM-ovce sam bio i ostao Beki J. Davne 2008,  bio sam prvi student na IIM-u koji je iskoristio mogućnost da uzme Bachelor diplomu iz investicionog menadžmenta, kako bih što pre počeo da radim. Nakon nekoliko godina rada, vratio sam se učenju i paralelno sa poslom sam masterirao na istom smeru.

Prvi posao sam dobio tri dana nakon što sam bachelorirao, počevši da radim u konsultantsko revizorskoj kući “Dilojt” (Deloitte) u sektoru za menadžment konsalting u oblasti strategije i operacija. U Dilojtu sam prošao sve pozicije od biznis analitičara do menadžera i u tom periodu sam radio na nekim od najvećih projekata u Adria regionu. Jedan deo svoje karijere sam radio za državu kao savetnik za strana ulaganja, ali sam ipak uvideo da mi je bliži privatni sektor zbog čega sam se vratio u isti. Nakon 8 godina konsultantske karijere, odlučio sam da se oprobam sa druge strane, tako da danas radim u brzo rastućoj tehnološkoj grupaciji “Mainstream Managed Services Group” na poziciji finansijskog direktora (ili kako je to danas popularno reći CFO-a).

Uvek volim da naglasim da su mi IIM studije bile dobra baza za sve što sam posle radio u životu. U prve 3 godine fakulteta sam mnogo naučio o upravljanju procesima i sistemskom načinu rešavanja problema, što mi je bila važna osnova za razumevanje operacija različitih poslovnih sistema i (re)dizajn operativnih modela i poslovnih procesa. Istovremeno, na Departmanu za investicioni menadžment sam dobio osnovno znanje u oblasti finansija i investicija što je oblast kojom se i danas bavim.

Važna prekretnica u mom razvoju je bila 2. godina fakulteta na kojoj sam shvatio da nam fakultet daje osnovu, a da je na nama da na tu osnovu nadograđujemo dodatna znanja, iskustva, veštine itd. Od tog trenutka potrudio sam se da za vreme studiranja steknem što više različitih iskustava kako bih proširio svoje vidike i pripremio se za profesionalnu karijeru. Trudio sam se da putujem i učestvujem na različitim tribinama, predavanjima, seminarima, letnjim školama (za 3 godine učestvovao sam na više od 30 međunarodnih događaja uglavnom u organizaciji studentske organizacije ESTIEM), da se takmičim na svim mogućim studijama slučaja (case study), onlajn (online) simulacijama i debatnim takmičenjima i da preuzimam različite liderske pozicije u studentskoj organizaciji ESTIEM Local Group Novi Sad.

Sve ove vannastavne aktivnosti su u mom slučaju bile ključne za sticanje veština, znanja, razumevanja i iskustava koja su mi bila potrebna da bih bio spreman za uspešnu poslovnu karijeru. Ne sporim da je teorija koja se učila na predavanjima i vežbama bila važna osnova, ali duboko verujem da su praktična iskustva, koja mi je Fakultet omogućio kroz ESTIEM, takmičenja i ostale aktivnosti, ta koja su stavila teoriju u pravi kontekst i pretvorila je u znanje i razumevanje koje sam posle mogao da na pravi način iskoristim u poslovne svrhe. Tako da je moj savet svim budućim studentima i kolegama da iskoriste studije za sticanje što više različitih iskustava, jer ako propustite to vreme kasnije će biti sve teže da to nadoknadite, jer neki vaši konkurenti za radna mesta će biti u velikoj prednosti pošto će ta iskustva imati.

Stara kineska poslovica kaže da je najbolje vreme da posadite drvo bilo pre 20 godina, a da je drugo najbolje vreme sada. Tako da ako niste još postali članovi ESTIEM-a ne znam šta ste čekali, ali u svakom slučaju definitivno sad je pravi trenutak da to uradite…

Želim Vam svima što više lepih, korisnih i praktičnih iskustava koje će vam ESTIEM dati – samo je na vama da ih iskoristite na pravi način.

Veliki pozdrav,

Beki

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *